Skip to main content
КоличкаClose Cart
Новини от кухнята

Валгусна деформация на стъпалата при децата

Деформация на ходилата е един от най-разпространените проблеми в опорно двигателния апарат. Някои деформации могат да бъдат отстранени с физиотерапия- упражнения, ортопедични обувки и масажи. Съществуват и значително количество сериозни валгусни деформации, изискващи сложни манипулации и хирургична намеса.

Видове деформации. Вродените деформации се разделят на две основни групи в зависимост от положението на костта на петата.

  1. Валгусна деформация наблюдюдаваме,когато е налично изкривяване по-голямо от 5 градуса насочено към външната част на ходилата.
  2. Варусна деформация наблюдаваме,когато изкривяването е по-голямо от 5  градуса, но е насочено към вътрешната част на ходилата.

Необходимо е навременно лечение и профилактика, за да бъдат избегнати следните последствия:

  • Увреждане на ставите на ходилата, колената и тазобедрените стави.
  • Силно натоварване на гръбначния стълб.
  • Промяна в походката.
  • Намаляване на физическите способности и активност.

Ортопедите препоръчват при тези деформации задължително ползване на ортопедични обувки и стелки с подходящите параметри и избрани от специалист. Най-важни тук са супинаторите, високият форт и подходяща подметка, който да подържат изправена системата от кости.

Много важна е началната и навременна диагностика. За намаляване вероятността от сериозни проблеми в бъдеще, първият преглед при ортопед  следва да бъде направен в периода 1,5- 3 месеца, след това 6-9 месец и на 1 година.

След едногодишна възраст са необходими периодични прегледи не по-рядко от веднъж годишно. При налични ортопедични  проблеми честотата на прегледите се определя от лекуващия лекар. Главната цел на ранните прегледи при бебетата е изключване и ранна диагностика на вродени патологии.

Ползването на ортопедични обувки е препоръчително не само при деца с открити деформации. Употребата на ортопедични обувки и стелки допринасят за надеждна опора и ефективно управление на движението. Също така способстват за правилното оформяне на сводовете, правилната стойка и походка. Равномерното разпределение на тежестта в ходилата предпазва от прекомерни натоварвания в определени зони в стъпалата  и на цялата двигателна система.

bg_BGBulgarian