Skip to main content
КоличкаClose Cart
Новини от кухнята

Лесни упражнения при плоскостъпие и болки в ходилата

Лесни упражнения при плоскостъпие и болки в ходилата- възможно навсякъде и по всяко време!

Подбрахме за Вас няколко лесни и много ефективни упражнения за стъпала, които не само ще подпомогнат мускулатурата на сводовете, но и ще облекчат стреса и умората от ежедневното натоварване. Подходящи са както за възрастни, така и за деца.

По-долу прилагаме илюстрации, чрез които по-лесно да научите техниката им на правене.

  1. Упражнение в изправен стоеж: едновременно и с двата крака редувайте позицията на ходилото върху пръстите и петите. Задържайте поне 1 до 2сек. след което починете.

 

  1. Упражнение в изправен стоеж: пренасяте тежестта във външната част на стъпалата едновременно и с двата крака. Свивате всички пръсти едновременно навътре и се стремите да докоснете повърхността върху която сте стъпили. Задържате в тази позиция за 1 или 2сек. след което почивате.

  1. Упражнение в седнало положение: краката не докосват постелката и с кръгови движения ги движите на навън и навътре един към друг. Задържате 1 до 2сек. и почивате.
  2. Упражнение в седнало положение: петите на стъпалата докосват повърхността на която са стъпили, след което с кръгови движения ги отдалечавате и приближавате един спрямо друг. Задържате   1 до 2сек. и почивате.

  1. Упражнение седнало/ изправено положение: от изправен стоеж или седнали хващате малък предмет с пръстите на стъпалото и го местите на различни места само и единствено с ходилата. Продължителността е спрямо индивидуалната издържливост.

bg_BGBulgarian