Skip to main content
КоличкаClose Cart

Плоскостъпието  в голяма или по-малка степен безпокои всеки втори жител на планетата

Напречното плоскостъпие се явява в около 55 процента от случаите, развива се продължително време и се проявява по-изразено след 40 годишна възраст.

Четири пъти по-често на патологични изменения са подложени женските стъпала. Това се дължи на носенето на тесни и високи обувки, бременност и претоварване. Специални грижи са необходими по време на бременност,особено в последните месеци.  Увеличаване на телесното тегло е един от най-силните фактори водещи до плоскостъпие.

Ако не се диагностицира в начален стадий и не се започне навременно лечение лечение се усилват болките и умората, изменя се походката , увеличава се напрежението в коленните стави и гръбначния стълб.

ОБЩИ СВЕДЕНИЯ ЗА НАПРЕЧНОТО ПЛОСКОСТЪПИЕ

Ходилата се приспособяват ким неравностите, поема ударите при движение посредством сводовете и финните  връзки на стъпалата. Напречният свод се намира в основата на пръстите и способства за пружинирането при отблускване от повърхността.

Интензивните натоварвания и възрастовите изменения водят към отслабване на връзките, свода се отпуска и ходилото се уплътнява. По-нататък следват удебеляване на костиците, поради прекомерно натоваране и т. наречената валгустна деформация.

СИМПТОМИ

Първите признаци са леко изразени. При по-дълго ходене се появява дискомффорт в палците, тежест в краката и оттоци. Ето и на-честите прояви:

  • Тежестта в краката става постоянна ,независеща от физическото натоварване
  • Болки в костите на стъпалата
  • Бърза уморяемост на краката, водеща до снижена работоспособност , хронична умора
  • Походката губи своята плавност и стъпването е тежко
  • Костиците на ступалата са раздразнени и зачервени.

ВЪНШНИ ПРИЗНАЦИ

Увеличение на размера и разширяване на ходилото

Бързо износване вътрешните страни на обувките.

Удебеляване на петите, сухи мазоли и кожни натрупвания.

Изкривяване на пръстите.

ПРИ ПЪРВИ СИМПТОМИ НЕ ОТЛАГАЙТЕ ЛЕЧЕНИЕТО И СЪХРАНЕТЕ КОЛЯННИТЕ СТАВИ И ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ.

bg_BGBulgarian