Skip to main content
КоличкаClose Cart

Това е въпрос, който всички родители си задават. Изключително важна е информираната грижа.

ПЪРВИ СТЪПКИ : Това е периодът, в който стъпалата още не са формирани. Важно е да се подберат качествени  обувки, които не перчат на развитието. Правилните обувки намаляват риска от плоскостъпие и неправилно развитие на мускулатурата. В тях малчуганите трябва да  се чувстват комфортно- свободно да се придвижват и да стоят  уверено .

КОГА ДА КУПИМ ПЪРВИТЕ ОБУВКИ?
Не бързайте с покупката на обувки докато детето се учи да пази равновесие и да стъпва на краката си. В самото начало за правилно формиране на ходилата се препоръчва  ходене боси или само с чорапи.  Плоския под не е полезен.  По-добре е да се ходи по неравни повърхности- например пясък или трева.
По-късно,когато детето започне да се придвижва,придържайки се за опора може да изберем обувки. И с тях трябва да се свиква постепенно. Не е необходимо да е непрекъснато с обувки или пантофи.

Избор на първите обувки- основни насоки:
1.Номер. Най-добре е избора да е заедно с детето, за да има възможност да се премери . Ако такава възможност няма, трябва да измерите размера в къщи. Поставете детето на лист хартия и нарисувайте конрура на крачетата му. Разстоянието от изпъкналата част на петата до края на най-дългия палец ще е дължината на стъпалото.  С тази дължина в таблиците на съответния производител ще намерите размера. Другият вариант е да изрежете отпечатъка и с него да измерите стелката на желаната обувка.

2. Детските ходила израстват бързо и е добре да се купува по- голям размер. Но това не бива да надвишава 0,5 – 1 см. Не е добре да се взимамного по- голям размер, тъй като обувките ще се изместват и ще  пречат на походката.

3. Подметка и супинатор. Обувките е необходимо да имат релефна и неподхлъзваща се подметка, за да обезпечават надеждна опора. Супинаторът е допълнителна опора в областта на свода. Това е мека подпора във вътрешната страна на стелката. Той намалява натоварването на петата и пръстите и предпазва от развитие на плоскостъпие.Поради това се препоръчва първите обувки да са със супинатор.

4. Форт. За надеждно фиксиране на петата и за да се изключат евентуални травми, фортът на детските обувки трябва да е достатъчно твърд и висок. Добрата обувка трябва да е с достатъчно широк и висок форт завършващ с мека възглавничка,предпазваща от претриване.

5. Предна част. За детски обувки оптимална е кръгла или полукръгла предна част. Заострените предни части не се препоръчват,тъй като може да са тесни и да причиняват дискомфорт. Необходимо е над пръстите да има свободно пространство от няколко милиметра. В такива обувки малчуганите ще се чувстват достатъчно удобно. Желателно е предната част да е затворена- това ще предпази краката от възможни травми. При летните модели е добре да са полузакрити осигуряващи добра защита на пръстите и добра вентилация.

6. Ток. При детските обувки ток се среща почти винаги. Изглежда като удебеление на подметката, а не като отделен ток,  както при обувките за възрастни. За профилак тика против плоскостъпие ортопедите препоръчват широко малко токче с дебелина  5-7 мм.

7. Материали. Детските обувки е най-добре да са изработени от естествени материали: кожа, памук,лен и вълна. Естествената кожа е отличен вариант за първите обувки. Този материал отлично пропуска въздух и позволява на краката да дишат. Кожената обувка притежава необходимата еластичност и гъвкавост. Памучните и ленени тъкани са подходящ избор при летните обувки. Те осигуряват добра температура и комфорт през летните месеци. А през зимните- естествената кожа и  вълнените материяли са важни за осигуряване на добра терморегулация.

bg_BGBulgarian