Skip to main content
КоличкаClose Cart

Ортопедичните стелки не дават желания резултат и положителен ефект, ако не са правилно подбрани. Необходима е консултация с ортопед или ортезист.

За ефективен избор от медицинска гледна точка е необходимо да се съобразим с 3 основни критерия: предписание, размер и материал.

Предписание според степента на плоскостъпие. Като начало е необходимо да разграничим типовете плоскостъпие:

Напречно плоскостъпие има 3 степени, в зависимост от ъгъла на изкривяване на палеца. При първата степен има малко отклонение на палеца и уголемяване на ставата. Втората е с изкривяване до 35 градуса. Третата е при изкривяване на всички пръсти. При напречното плоскостъпие е задължитекно наличието на метатерзална възглавничка, която да разтовари предната част на ходилото.

Надлъжно плоскостъпие се харсктеризира  с болки в коленете , ставите и изкривяване на гръбнака. За този тип плоскостъпие е задължително наличието на супинатор в стелките. Той разпределя равномерно натоварването в стъпалата и осигурява равномерно натоварване в цялата площ, като отнема натоварването в по-уязвимите области.

Комбинирано плоскостъпие се харектеризира с уплътняване на двата свода. Тук е необходимо използването на пелота, супинатор и омекотяваща камера за петата.

Необходимо е да подчертаем, че най-добрият избор е индивидуалната стелка,която се изработва по модел на конкретното ходило. Това се препоръчва от ортопедите при наличие на специфични деформации, скъсяване или разлика в ляво и дясно ходило. Ако настъпилите изменения са в начална фаза   могат ефективно да бъдат ползвани стандартните модели подходящи за конкретния случай.

Размерът на стелките, трябва да бъде избран съобразно размера на стъпалото , а не на обувката. Това е много важно за оптималната ефективност.

Материалите от който са изработени стелките също са от голямо значение. Най-подходящи са естествената  кожа и дишащите  материи. За спорт се използват латексови, силиконови и омекотяващи материали.

Специално внимание за интензивно спортуващите :
ПОЛЗВАНЕТО НА ОРТОПЕДИЧНА СТЕЛКА ЩЕ СЪХРАНИ ЗДРАВИ ХОДИЛАТА И ДВИГАТЕЛНАТА  ВИ СИСТЕМА  ПРИ  СИЛНИТЕ  НАТОВАРВАНИЯ.

bg_BGBulgarian