Skip to main content
КоличкаClose Cart
Новини от кухнята

Hallux Valgus- една от най-честите деформации на пръстите

Hallux Valgus- една от най-честите деформации на пръстите. Нека разберем защо…

Hallux Valgus или така нареченото кокалче на големият пръст на стъпалото, е деформация свързана както с болезненост в зоната, така и с изменение в позицията на пръста и неговата става. Причините за наличието й могат да са както наследствени, така и поради неправилно натоварване на ходилата и техните сводове. Важно е да отбележим, че веднъж проявила се деформацията продължава да се задълбочава като се редуват периоди на затишие и периоди на активация. Точно тук е момента да напомним, че навременната диагностика и профилактика много често водят до стопиране или напълно възстановяване на ходилата.

Симптоми като болка, изтръпване, пулсиране в областта са ясен сигнал, че е наличен проблем в тази зона и трябва да се обърне необходимото внимание. Ето в какво се изразяват медодите за ранна превенция на деформацията:

Това са някои от навременните мерки, които е важно да се приложат и съответно да се ползват при появата на оплаквания в областта на големият пръст на ходилата.

Очакваните ефекти зависят изцяло от навременното лечение и превенция. Разбира се това може да е както напълно стопиране на деформацията на етап в който е достигнат (при по-напреднал стадии)  до изцяло облекчаване на болката и доскомфорта причинен от изкривяването на пръстите.

Изводът от горе написаното е следният- не е нужно да се чака появата на болка, за да вземем навременни мерки за стъпалата ни.

bg_BGBulgarian